Валута
BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Хранене на кастрирана котка

Хранене на кастрирана котка

Какво е кастрация?
С какво да храня котката си след кастрация?
Трябва ли да сменя храната на котката си след като я кастрирам?
Какво представлява храната за кастрирани котки?
Има ли разлика между храната за кастрирани котки и обикновената суха храна за котки?

Нека си поговорим по тези въпроси!

Въпреки че няма точни статистики, които да посочат колко процента от хората са избрали котка за домашен любимец, някои проучвания и оценки твърдят, че около 25% до 30% от домовете в различни страни предпочитат котката като домашен любимец.

 • Кастрирах котката си., Възнамерявам да кастрирам котката си?

Добре! В много развити страни се насърчава и промотира отговорната грижа за домашните животни, преобладаващата практика е котките да бъдат кастрирани или стерилизирани.

Например, в Съединените щати, според проучванията на Американското общество за предотвратяване на жестокостта към животните (ASPCA), около 90% от домашните котки са кастрирани или стерилизирани. В други страни като Великобритания, Германия, Канада, Австралия и много други, също е обичайно голяма част от домашните котки да бъдат кастрирани.

 • Какво представлява кастрацията на котка?

Кастрацията на котка е оперативна процедура, при която се премахват или блокират репродуктивните органи на котката - яйчниците при женската котка и тестисите при мъжката котка.

Процедурата се извършва от ветеринарен хирург и обикновено се извършва под обща анестезия. Преди операцията котката може да бъде поставена на прехранване или да се изисква пост на вода за кратък период преди процедурата.

При кастрацията на котка ветеринарят прави няколко малки среза в областта на меките тъкани, за да има достъп до репродуктивните органи. След това яйчниците при женската или тестисите при мъжката се премахват или се обезсеменяват. След завършване на процедурата се прилага шев, който може да бъде саморазтворим или да изисква отстраняване няколко дни по-късно.

Важно!

След оперативната процедура стриктно спазвайте насоките на своят ветеринарен лекар! (Да, Гошо! Ветеринарят знае по - добре от теб!)

След процедурата вашият лекар ще ви обясни с какво да храните котката си, но понякога част от стопаните се питат защо да сменям обикновената храна, на която сме свикнали и животното ни обича с друга? И се задава един съществен въпрос:

 • Трябва ли да храня любимеца си с храна за кастрирани котки?

Да! Кастрираните котки имат нужда от по-малко калории и по-ниско съдържание на мазнини в храната, за да избегнат нежеланото натрупване на тегло и свързаните с това здравословни проблеми.
Храната за кастрирани котки обикновено съдържа по-ниско съдържание на мазнини и е по-богата на фибри, което помага за поддържането на оптимално тегло и здраве.

 • Каква е разликата между обикновената храна за котки и храната за кастрирани котки?

Храната за кастрирани котки обикновено е специално формулирана, за да отговори на специфичните нужди на кастрираните котки. Ето някои от основните разлики:

 1. Калории и мазнини: Кастрираните котки имат по-ниски нужди от калории в сравнение с некастрираните котки, тъй като метаболизмът им се променя след кастрацията. Храната за кастрирани котки обикновено съдържа по-малко калории и по-ниско съдържание на мазнини, за да предотврати натрупването на тегло.
 2. Фибри: Храната за кастрирани котки често е по-богата на фибри, което помага за регулиране на храносмилането и поддържане на здрава храносмилателна система. Това може да помогне за предотвратяване на проблеми като запек, които са по-чести при кастрирани котки.
 3. Добавени съставки: Храната за кастрирани котки често съдържа допълнителни съставки, които подпомагат общото здраве и благополучие на котката. Тези съставки могат да включват антиоксиданти, пробиотици, омега-3 мастни киселини и други добавки, които подкрепят имунната система, здравето на кожата и козината, както и оптималното функциониране на организма.

Важно:
Храненето на кастрирана котка изисква внимание и правилна настройка на хранителния режим, за да се поддържа нейното оптимално здраве и тегло. Ето някои насоки за храненето на кастрирана котка:

 1. Контролиране на порциите: Кастрираните котки имат намалена нужда от калории, защото техният метаболизъм се забавя след кастрацията. Определете правилния размер на порцията, като се консултирате с ветеринарен лекар. Избягвайте прекалено големи порции и прекормване, което може да доведе до натрупване на тегло.
 2. Избор на качествена храна: Изберете качествена храна, специално формулирана за кастрирани котки. Такава храна обикновено съдържа по-ниско съдържание на мазнини и калории, но все пак осигурява необходимите хранителни вещества. Разгледайте етикета на храната и потърсете източници на висококачествени протеини и балансирано съотношение на хранителни вещества. Ако се чудите каква храна да изберете, проверете тук.
 3. Разнообразие и хранителен баланс: Осигурете разнообразие в храненето на котката си, включително различни видове протеини (птица, риба, месо) и съставки. Наблюдавайте хранителния баланс и осигурете достатъчно витамини, минерали и омега-3 мастни киселини. Ако сте несигурни, може да се консултирате с ветеринарен лекар или ветеринарен диетолог, за да получите препоръки специално за вашата котка.
 4. Контрол на теглото: Редовно контролирайте теглото на кастрираната котка и следете дали запазва оптималната си физическа форма. Ако забележите натрупване на тегло или прекомерна намалена на тегло, консултирайте се с ветеринарен лекар, за да промените хранителния режим или да разгледате други причини

В заключение бих искала да добавя:
Следвайте препоръките на вашият доктор и задавайте въпроси. Ветеринарните лекари са на пост, за да ни помогнат, така че не се свенете да се информирате. Все пак с питане се стига и до Константинопол.

Поздрави!

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари