Валута
BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Падане на кучешка козина. Наръчник - част 1

Падане на кучешка козина. Наръчник - част 1

Козината на кучето ми пада! Какво да правя?

     Някога идвало ли ви е на ум просто да обръснете кучето си? Ако да, то е редно да ви кажа – НЕ Е НЕОБХОДИМО! Сега ще се опитам да разбуля митовете за кучешката козина, както и да ви дам малки трикчета, с които да успеете да се преборите с инвазията от косми по пода, дивана /в нашия случай и по тавана/.

     Заедно ще разгледаме функциите на космената покривка и причините, поради които тя пада. Ще ви разкрия малки трикове - как може поначало да избегнем кучешките косми в сутрешното ни кафе. Ще разберете през кои периоди кучешкото линеене е най- силно и на какво се дължи.

Нека започваме!

 

 

Какво представлява падането на кучешка козина?

     Падането на кучешка козина е известно още като „Линеене“.

Линеене се нарича смяната на телесната покривка у животните. Бива възрастово, сезонно и периодично. 

*Линеенето може да отключи у човека алергии, затова препоръчвам преди да вземете куче да проучите добре дали за породата е характерно обилно падане на козина.

 

 

Защо козината е важна за живота на кучето?

Основната функция на кучешката козина е защита.

Козината на вашето куче го предпазва от всякакви вредни влияния.

 • Пример – болка, натиск и възможни химически травми/наранявания.

Жаргонно казано козината представлява кучешка броня, затова е важно да поддържаме кучешката козина по възможно най- добрият начин.

 

 

Видове кучешка козина и периоди на линеене според типа.

 • Гладка козина – Този тип космена покривка е къса и плътно прилепена към тялото на вашият любимец. Макар и да е лесна за поддръжка, имайте впредвид, че линеенето е обилно! Поради това, че козината е къса израства по- лесно и линеенето се наблюдава на по – чести етапи (около веднъж на 12 седмици).

Породи спадащи към категорията: Доберман пинчер, Пинчер, Боксер, Пойнтер, Булдог, Френски булдог и др.

 • Късокосмести – Тази космена покривка също е плътно прилепнала по тялото и е с къс косъм, но е доста по – твърда. Този тип козина също е лесна за поддръжка, но отново поради това, че е къса и непрекъснато расте и пада силно – веднъж на около 12 седмици.

Породи спадащи към категорията: Булмастиф, Бийгъл, Ротвайлер, Шарпей, Мопс и др.

 • Комбинирана козина - Този тип козина е комбинация от дълга и копринена, съвместно с къса, гладка космена покривка. Козината е къса около муцунката, предната страна на краката и тялото. Дългата част е раположена от долната страна на кучето, задните страни на краката, опашката и ушите (при някои породи). При тези видове кутета най- често се наблюдава сезонно линеене.

Породи спадащи към категорията: Голдън ретрийвър, Кавалер Кинг Чарлз, Бретански Шпаньол, Австралийска овчарка, Бордър коли

 • Двойна козина – Породите – притежатели на двойна козина най- често са покрити с права и къса до умерено дълга покривка. Те имат груба външна предпазна козина и мек подкосъм, който е гъст и плътен, предпазващ ги при екстремни климатични условия. Сезонното линеене при тях се наблюдава целогодишно.

Породи спадащи към категорията: Акита, Маламут, Немска овчарка, Шиба Ину, Сибирско хъски и др.

 • Тежка козина – Тази космена покривка е комбинация от дълъг, гъст, копринен косъм и къс, гладък косъм. Склонен към рогозки, възли и заплитане. При кучетата спадащи към този тип се изисква много често сресване. Добрата новина е, че линеенето е сезонно.

Породи спадащи към категорията: Бернски зененхунд, Пиринейско планинско куче, Чау Чау, Санбернар, Пекинез, Померан и др.

 • Копринена козина - Породите с копринена козина притежават комбинация от дълга, копринена и къса, гладка космена покривка. На места е много къса и стегната (най - вече около муцунката, предната част на краката, тялото и задната част на краката). Дългата, копринена козина се намира на долната част, задната част на предните крака, предната страна на задните крака и опашката. Кучетата с този тип козина линеят сезонно.

Породи спадащи към категорията: Кокер шпаниол, Английски сетер, Ирландски сетер и др.

 • Дългокосмести – Дългокосместата покривка при тези кучета расте непрекъснато, поради това те се считат за почти нелинеещи, НО козината им има нужда от подстрижка и често сресване.

Породи спадащи към категорията: Афганска хрътка, Брадато коли, Скай териер, Йоркширски териер, Ши Цу и др.

 • Къдрава козина – Козината е къдрава или чуплива и много мека. Гордите притежатели на този тип козина също почти не линеят.

Породи спадащи към категорията: Френска болонка, Португалско водно куче, Пудел и др.

 • Телена козина - Тези породи имат мек, плътен подкосъм върху по-голямата част от тялото и телена козина по цялото тяло. Мекият подкосъм ще се отделя сезонно в по-хладен климат.

Породи спадащи към категорията: Бордър териер, Фокстериер, Вскички видове Шнауцер и др.

 • Голи кучета (Както и да ви звучи това) – При тях не се наблюдава космена покривка, съответно и линеене. Но кожата им е изключително чувствителна и трябва да се вземе под внимание при закупуване/осиновяване на куче от този тип.

Породи спадащи към категорията: Китайско голо качулато куче, Мексиканско голо куче, Американски гол териер и др.

 

 

Важно е да отбележим и какво е сезонно линеене.

Сезонното линеене се наблюдава през пролетта и есента.

Пролет – Целта на пролетното линеене е предотвратяването на прегряване по време на високите температури.

Есен- По същия начин кучетата са склонни да линеят повече през есента, защото правят място за по-дебела зимна козина.

Моля, имайте впредвид, че ако забележите прекомерно падане на козина, извън сезонното линеене или други характерни периоди за вашата порода куче, следва да се обърнете към ветеринарен лекар, тъй като може да е причинено от кожни паразити, небалансирана диета, стрес и др.

 

 

Може ли това да се избегне!?

Всяко куче линее (без голите ест.), но при някои количеството е по – малко, или козината им е хипоалергенна.

Според АКК породи, чиято козина е хипоалергенна и почти не линеят са:

 • Авганистанска хрътка 
 • Френска болонка
 • Малтийска болонка
 • Шнауцер
 • Пудел
 • Испанско водно куче

и други.

     Ако обаче Вашето куче не е сред изброените  , то означава, че имаме един и същи проблем :д, и затова имате нужда от нещо допълнително, което да сведе падането на кучешка козина до минимум.

 

 

Как можем да спрем падането на кучешка козина?

     Да спрем падането на кучешката козина е невъзможно, но можем значително да го ограничим.

     Чудото в бутилка, което спомага космите по пода и дивана да са в значително по- малко количество е доброто, старо масло от сьомга!

     Позволявам си да го нарека чудо, защото първоначално бях скептична, тъй като в храната на нашият Арес е написано, че има от мастните киселини.  

     Оказва се, че много марки храни за кучета твърдят, че допълват своите формули с Омега-3 и Омега-6, но количеството обикновено не е достатъчно в периода на смяна на козината.

     Затова по препоръка на нашият ветеринар добавихме към обичайната му диета и масло от сьомга. и о ЧУДО! ( не веднага, разбира се, но след няколко седмици разликата бе драстична).

 

 

Но какво точно правят Омега – 3 и Омега – 6, за да помогнат на кучешката козина?

     Нека да разгледаме малко повече какво представлява сьомговото масло и защо то може потенциално да помогне при линеене, така че да решите дали си струва да опитате.

     Маслото от сьомга е масло, което е извлечено от риба Сьомга и съдържа омега-3 мастни киселини като DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина), както и омега-6 мастни киселини. Обикновено маслото от сьомга се предлага в течна форма или под формата на хапчета.

     Маслото от сьомга спомага подобряването на общото състояние на кожата и козината, което от своя страна намаля прекомерното отделяне на космена покривка. Това се дължи най- вече на DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина), които кучетата могат да получат само чрез диетата си.

     След реалната трансформация на дивана - без козината на Арес, реших да прочета повече по въпроса и останах изумена за всичките останали ползи от сьомговото масло.

Като например:

Правилен растеж при малки кученца:

     DHA може да увеличи когнитивната функция и развитието подрастващо кученце. В едно проучване, бебета кученца, които са получавали добавка DHA в ранните етапи от живота си, се представят по-добре на когнитивните тестове от кученца, на които не е давана добавка.

Спомага издръжливостта на Вашето куче:

     Омега 3 мастните киселини в маслото от сьомга предпазват сърцето на вашето куче, като управляват нивата на холестерола, триглицеридите и кръвното налягане, което означава, че общата им издръжливост и сърдечно-съдовото здраве се подобряват и няма да се задъхват толкова бързо.

Повишава имунната система

     По подобен начин, лечебните свойства на DHA и EPA ще засилят имунната система на вашето куче, което означава, че тялото му ще бъде естествено по-силно в борбата с болести като бъбречни и чернодробни заболявания и панкреатит.

 

 

Важно!

След повдигнатите въпроси трябва да се обърне внимание и на това, че в действителност може да дадете повече от необходимото количество сьомгово масло!

Затова следвайте инструкциите на опаковката и/или препоръката на ветеринарен лекар.

Повечето кучета харесват вкуса на сьомговото масло!

*Ако обаче вашето куче не обича риба подобно на нашето, го излъжете! :д  При нас помогна смесването на маслото с консерва тип пастет.

** Считам гореизложеното за благородна лъжа 

Важно е да добавя, че към терапиите с масло от сьомга следва да сресвате кучето си регулярно. Аз използвам четка тип тример.

Повярвайте, не бях предполагала колко точно козина може да бъде свалена от него, но за това следващия път!

Надявам се тази малка статия да Ви е била полезна.

Ще се радвам да оставите коментар по въпроса или просто да споделите Ваша забавна история свързана с косопада на кучето Ви.

Поздрави,
Карина!

Използвани източници на информация: 

Статия от American kennel club 

Определение от Уикипедия 

Първата статия, която прочетох по въпроса и отприщи интереса ми - тук

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
«1»